Снимка trafficnews.bgВъзрастен мъж почина при гражданско неподчинение днес в Пловдив. Трагедията

...
Снимка trafficnews.bgВъзрастен мъж почина при гражданско неподчинение днес в Пловдив. Трагедията
Коментари Харесай

80-годишен пловдивчанин почина по време на протест в кв. Кючук Париж

Снимка trafficnews.bg

Възрастен мъж умря при гражданско непокорство през днешния ден в Пловдив. Трагедията се е разиграла тази заран в квартал Кючук Париж, където живеещи на региона излязоха да изразят несъгласието си със застрояване на междублоковото пространство зад така наречен Юбилеен блок. От години мястото се употребява от поданици на квартала, които не желаят в този момент там да изникне следващата жилищна кооперация, съобщи  trafficnews .

``
реклама

„ Беше към 80-годишен. Още към 8 сутринта му беше неприятно. По едно време се свлече на земята, викнаха кола за спешна помощ, само че не можаха да го спасят ”, описаха участници в митинга. По думите на очевидци мъжът още е бил жив, когато е дошъл медицинският екип. По-късно обаче лекарите съобщили, че е умрял, евентуално от инсулт. В момента колата за спешна помощ към момента е на мястото дружно с екипи на Първо районно управление (на МВР). Тук са и част от протестиращите.

Протестът е бил разгласен в обществените мрежи, само че хората не са имали позволение за него. 

" Това не е легален митинг, а гражданско непокорство. Ако има проведен митинг, би трябвало да има уведомителни писма до кметството, да е координиран с Общинска полиция, с цел да бъде обезпечена защита и здравна помощ. Нищо такова обаче не е направено. Хората са излезли щом са видели строителната техника " разяснява кметът на регион " Южен " Костадин Язов. 

В Първо РПУ е формирано досъдебно произвеждане. Починалият мъж е на 80 години, живее така наречен Юбилеен блок. 

Протестите в региона започнаха преди седмица, откакто стана ясно, че на въпросния терен, който е частна благосъстоятелност,  следва да бъде повдигнат жилищен комплекс.  Кметът на регион „ Южен ” Костадин Язов  съобщи, че този терен е частна благосъстоятелност, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви. Искането за смяна на устройствения проект е от 2006 година по разпоредбите на остарелия Закон за устройство на територията. През 2017 година общината е издала и строително позволение.

„ Документите  според юридическа нормативна уредба са изрядни. Това, на което би трябвало да се обърне внимание, е по кое време се издадени документите за имота, защото има разлика в законодателството. До 2007 година Законът за устройство на територията за  смяната на ПУП-ПРЗ е бил единствено на съобщение – двуетапно.  На първия стадий,  смяната е била обжалвана, само че жалбата е била отхвърлена от Експертен съвет по устройство на територията. На втория стадий е изтърван момента при заповедта да се апелира. Това се случва на 5 декември 2005 година при настоящия  тогава Закон за устройство на територията.

След 2007 година всичките тези процеси - смяна на Подробен устройствен план – ПРЗ са били с публично разискване. Истината е, че действието на законите в България влиза в действие от датата на приемането им или в бъдеще, само че не и в минал интервал. Т.е. към оня миг откъм  нормативите на Закон за устройство на територията всичко е било направено по закон ”, изясни кметът на „ Южен ” Костадин Язов.

На място сега има полиция, работата по случая продължава. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФору
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР